Skip links

Etablere ladepunkt til elbilen hjemme? Dette bør du tenke på.

Elbilene utgjør i dag halvparten av bilsalget i Norge, og tar vi med plug-in hybridene så skal over 7 av 10 nye biler lades. Tar vi en tur på internettet for å finne ut hvordan vi bør lade elbilen, blir vi møtt med all verdens råd. Det er ikke lett å skille mellom velmenende råd og råd som egentlig er ren markedsføring av forskjellige ladeløsninger. Vi har derfor tatt en prat med Jan Tore Gjøby i eMobility Norway for å finne ut hva som faktisk er beste praksis. Gjøby er elektroingeniør, har kjørt elbil i snart 10 år og jobber daglig med rådgivning innen elbillading.

– Hva må vi tenke på når vi har kjøpt elbil og skal finne en lader for denne?

Dette er et spørsmål jeg ofte får, og som jeg ofte ser på nettet, svarer Gjøby. Min erfaring er at det er tre ting som må på plass for en god ladestasjon – Først må du finne ut hvor mye effekt som er tilgjengelig i boligen, deretter må du finne en god plassering for laderen, og sist, men ikke minst, så må ladestasjonen være sikker.

– Kan du utdype litt?

Selvfølgelig. Jeg får ofte spørsmål om hvilken ladestasjon som passer best til den og den bilen, men det viktigste er egentlig hvilken ladestasjon som passer til huset, fortsetter Gjøby. Hvor mye effekt som er tilgjengelig er selvsagt viktig, har du en tradisjonell norsk bolig så er det som oftest et 230 V el-anlegg, mens mer moderne boliger pleier ha å 400 V anlegg. Har boligen 400 V vil jeg anbefale å sette inn en 3-fase ladestasjon med en gang, selv om bilen som skal lades kun har 1-fase lading. Det er stor sannsynlighet for at du vil ha ladestasjonen lengre enn bilen. Mange kjøper en liten elbil eller en plug-in hybrid som «nummer to bil» første gangen, og setter opp en ladestasjon med lav effekt selv om de har mye kapasitet i boligen. Så går det et par år og en ny større elbil kjøpes inn. Behovet for raskere lading melder seg, og ladestasjonen blir en flaskehals. Det koster ikke vesentlig mer å sette opp en større ladestasjon med en gang hvis det er kapasitet.

 – Hva bør man gjøre hvis det er lav kapasitet i boligen?

Er det begrenset effekt i boligen kan det være lurt å velge en smart lader som regulerer ladehastigheten i forhold til annet forbruk i boligen. Når det er stort forbruk i boligen går det lite effekt til ladingen, og etterhvert som effekt frigis utover kvelden går mer og mer til bilen. Da er det ladestasjonen som kontrollerer hvor mye effekt som er tilgjengelig og som automatisk styrer hvor mye effekt bilen kan trekke. Uansett kan det være lurt å sette opp en smart ladestasjon, så er man klar til å kunne tilpasse seg til varierende strømpriser og nye nettleietariffer.

– Du nevnte at det er viktig å finne god plassering for laderen, hvorfor er dette viktig?

Det er for at ladepunktet skal være lett å bruke. Når du kommer hjem og skal sette bilen til lading bør ladekabelen henge klar rett ved ladekontakten på bilen. Det bør ikke være slik at vi må hente frem kabler fra bagasjerommet eller gjøre andre tidkrevende grep for å lade. Da utsetter vi det og lader bare når vi absolutt må, men dette kan imidlertid føre til at vi ikke har strøm på batteriet hvis vi må legge ut på en uventet langtur. En av de store fordelene med elbil er jo at de «fyller drivstoff» når vi gjør andre ting.

– Hvorfor bør man sette opp en ladestasjon? Kan man ikke bare bruke ladekabelen som følger med bilen, som man bare kan putte i stikkontakten? 

Da kommer vi inn på det siste punktet om sikkerhet. Jeg skal ikke bli for teknisk her, men må påpeke at ladepunktet skal ha en egen kurs, altså egen sikring og et spesielt jordfeilvern. Punktet kan være en vanlig kontakt, men fullgod sikkerhet er det bare en ladestasjon som kan gi. Det er viktig å få med seg at det ikke bare er å ta i bruk en tilfeldig stikkontakt for regelmessig lading, det kan potensielt være farlig og er faktisk heller ikke lovlig. Du kan få en elektriker til å sette opp en stikkontakt i henhold til gjeldende regelverk, men dette koster nesten det samme som å sette opp en ladestasjon. Jeg anbefaler derfor alltid at nye elbilister får installert en god ladestasjon som utnytter kapasiteten i det elektriske anlegget. Dette gjelder uansett om det er en liten eller stor elbil som skal lades, eller om det er en plug-in hybrid.

– Til slutt, er det noe du savner for å gjøre lading enda enklere? 

Hvis det er noe jeg savner nå, så er det full oversikt over ladekostnadene mine. Jeg vet jeg sparer mye på å kjøre elktrisk så lenge jeg lader hjemme, men det er alltid greit å se hvor pengene går. Jeg kunne tenkt meg en løsning hvor jeg kunne sett ladekostnaden i kroner, inkluder nettleien for hver enkelt ladeøkt. Spesielt for meg som har firmabil kunne dette vært spesielt nyttig, men jeg tror også at mange andre liker å ha kontroll på forbruket sitt.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked