Skip links

På langtur med elbilen i sommer? Få en smidig tur med våre nyttige tips

Mange planlegger ferie med elbil også denne sommeren. Les våre smarte elbiltips før du legger ut på langtur. Stikkordet er god planlegging.

1: Pakk bilen smart

Start pakkingen med å legge den tyngste bagasjen, som kofferter og bager, så lavt som mulig inn mot bakseteryggen. Pass på at du får utnyttet eventuelle hulrom som måtte være i bilen.

Ikke alle elbiler er godkjent for takstativ eller takboks. Undersøk hva som gjelder for din elbil, og vær også obs på at taklast kan bety 5-15 % økt strømforbruk. Sjekk også hvor mye vekt bilen din er godkjent for.

Ladekabelen bør være lett tilgjengelig, selv om du ikke trenger ladekabel på hurtigladere langs veien. Kanskje trenger du ladekabelen når du kommer frem til hotellet?

2: Last ned alle apper på forhånd – og sjekk lademulighetene

Det er lurt å være godt forberedt. Last ned alle apper du måtte trenge og sjekk lademulighetene når du legger opp ruta. En god huskeregel for lading kan være at det er lurt å lade når man stopper, og ikke bare stopper for å lade. Det bidrar også positivt på feriefølelsen til hele familien når dere kombinerer ladingen med en hyggelig stopp underveis.

3: Book overnatting på steder det er lademuligheter

Sjekk om hotellet du booker har lademuligheter eller om det kan være butikker, kjøpesentre eller lignende i nærheten som tilbyr lading. Lade hos familie eller venner? Det kan skje at en jordet husholdningskontakt må benyttes til «nødlading». Da er det viktig å ta forholdsregler. Kontroller at kontakten er i god stand og at kursen helst leder uavbrutt til sikringsskapet. Unngå bruk av skjøteledning.

LANGTUR: Still godt forberedt, slik at hele familien får en god langtur med elbilen i sommer. Stikkordet er planlegging.

4: Bidra til god køkultur ved lading

Det er god ladeskikk å avslutte ladingen når du har nådd 80 prosent. Det kan ta tid og skape kø hvis alle ladekundene skal lade 100 prosent langs veien, når man kan klare seg uten de siste prosentene.

5: Kjør smart

Det er flere forhold som påvirker rekkevidden. For lavt dekktrykk gir tap av rekkevidde og slitasje. For høyt dekktrykk gir lavere rullemotstand og økt rekkevidde, men samtidig dårligere veigrep og slitasje. Likevel kan det være en idé å øke lufttrykket noe hvis bilen skal være tungt lastet på turen – for så å justere dette tilbake når du kommer hjem.

Tilpass din egen kjørestil og planlegg kjøringen. Du regenererer batteriet mer effektivt når du slipper opp gassen fremfor å bremse ned.

God tur og god sommer!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked